De Werkenergieanalyse® in 7 simpele stappen – stap 2 –
Peter (56 jaar) werkt al dertig jaar als hoofd ICT. Een baan die de laatste jaren veel stress met zich meebrengt. Zo maakt hij lange werkdagen. Hierdoor worden zijn periodes van ontspanning steeds korter. Het gevolg voor Peter is dat zijn bloeddruk veel te hoog is geworden. “Ik voelde als het ware de stress continu door mijn lijf gieren,” aldus Peter. “Nu heb ik bloeddrukverlagende medicijnen, maar dat is alleen symptoombestrijding. Wil ik het stressprobleem echt aanpakken zal ik een balans moeten vinden tussen werk en energie,” concludeert Peter.
Ken jij in jouw omgeving ook iemand als Peter? Iemand waarbij het schaaltje stress op de weegschaal van werk en energie te zwaar is?
Stap 2 van de Werkenergieanalyse© brengt jouw energie-en stressbronnen in kaart. Deze stap is gebaseerd op het JD-R model van hoogleraar Arnold Bakker van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Het JD-R model is ten opzichte van andere werkstressmodellen uniek aangezien ieder kenmerk van een job gezien kan worden als positief en negatief. Hierdoor is het model beter toepasbaar, aangezien het ene werkkenmerk voor iemand erg positief en motiverend kan werken, maar voor de ander negatief en dus vermoeiend.
Het model schrijft een burnout toe aan de aanwezigheid van werkstressoren en de afwezigheid van energiebronnen (Schaufeli & Taris, 2013).
Negatieve afloop
Wanneer de stress-en energiebronnen niet in balans zijn, kun je dit bijvoorbeeld merken aan de volgende zaken:
• Er ontstaat sneller een gebrek aan focus
• Er worden meer fouten gemaakt
• Mensen zijn eerder geïrriteerd en humeurig.
Positieve afloop
Lukt het binnen je organisatie om een positieve balans te verwezenlijken tussen stress-en energiebronnen dan ontstaan als vanzelfsprekend medewerkers met onderstaande eigenschappen:
• Productiviteit stijgt
• Verzuimen neemt af
• Prettig in omgang
In mijn volgende blog ga ik verder in op stap 3 van de Werkenergieanalyse®: Hierbij krijg je inzicht in jouw persoonlijke doelen.